Home   »   Most Important GS Questions for UP...

Most Important GS Questions for UP and Bihar Judiciary Set 8 – Judiciary Exam – Free PDF

 

Q1. Which Article of the Constitution mentions the appointment of the Advocate General of the State?

A. Article 164
B. Article 165
C. Article 166
D. Article 167

Ans. – b

  • Explanation – Article 165 – Advocate General of the State: (1) The Governor of each State shall appoint a person who is Qualified to be appointed a Judge of a High Court to be Advocate General for the State (2) It shall be the duty of the Advocate General to give advice to the Government of the State upon such legal matters, and to perform such other duties of a legal character, as may from time to time be referred or assigned to him by the Governor, and to discharge the functions conferred on him by or under this Constitution or any other law for the time being in force (3) The Advocate General shall hold office during the pleasure of the Governor, and shall receive such remuneration as the Governor may determine Conduct of Government Business

Q2. According to which Article of the Constitution, the Governor can send back a bill passed by the Legislature for reconsideration?

A. Article 111
B. Article 198
C. Article 200
D. Article 201

Ans. – c

  • Explanation – Under Article 200 of the Constitution, the Governor can send back a bill passed by the Legislature for reconsideration.

Q3. Under which Article of the Constitution does the Governor have the power to pardon any punishment?

A. Article 158
B. Article 159
C. Article 160
D. Article 161

Ans. – d

  • Explanation – Article 161 – Power of Governor to grant pardon, etc., and to suspend, remit or commute sentence in certain cases:-The Governor of a State shall have the power to grant pardons, reprieves, respites or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offence against any law relating to a matter to which the executive power of the State.

Q4. Which of the following cabinet committee is chaired by the Defense Minister?

A. Political affairs committee
B. Economic affairs committee
C. Appointment committee
D. Parliamentary affairs committee

Ans. – d

  • Explanation
  • Prime Minister, Chairman of the Security Affairs Committee
  • Chairman of the Appointments Committee of the Cabinet Prime Minister
  • Prime Minister, Chairman of the Cabinet Committee on Economic Affairs
  • Home Minister, Chairman, Cabinet Committee on Parliamentary Affairs

Q5. Who among the following has not held the post of Deputy Prime Minister?

A. Sardar Vallabh Bhai Patel
B. Morarji Desai
C. Vishwanath Pratap Singh
D. Chaudhary Charan Singh

Ans. – c

  • Explanation – Deputy Prime Ministers of India :- Sardar Vallabhbhai Patel, Morarji Desai, Chaudhary Charan Singh, Jagjivan Ram, Yashwant Rao Chauhan, Chaudhary Devi Lal, Lal Krishna Advani.

Q6. Which Article of the Constitution directs the State to endeavor to enforce a Uniform Civil Code for the citizens?

A. Article 40
B. Article 44
C. Article 48
D. Article 49

Ans. – b

  • Explanation – Article 44 directs the state to endeavor to enforce a uniform civil code for the citizens.

Q7. How many seats does Uttar Pradesh have in the Rajya Sabha?

A. 19
B. 24
C. 31
D. 34

Ans. – c

  • Allocation of seats in Rajya Sabha:- The Fourth Schedule to the Constitution provides for the allocation of seats in the Rajya Sabha to the States and Union Territories. The allocation of seats is done on the basis of population of each state. The ConseQuent upon the reorganization of States and formation of new States, the number of elected seats in the Rajya Sabha allotted to States and Union Territories has changed from time to time since 1952 till now.
  • The maximum number of members of Rajya Sabha can be 250, but at present it is only 245.
  • Uttar Pradesh has a total of 31 seats in the Rajya Sabh

Q8. Consider the following statements:

1) Rajya Sabha can by simple majority give power to Parliament to make laws on any subject in the State List.
2) The power of Rajya Sabha is equal to that of Lok Sabha in matters of Constitution Amendment Bill.
3) The joint sitting of both the houses is presided over by the Chairman of Rajya Sabh

Which of the above statement(s) is/are correct?

A. 1 and 2 only
B. Only 2
C. Only 3
D. 2 and 3 only

Ans. – b
Explanation

  • Statement 1 is incorrect– Article 249 – If the Council of States has declared by resolution supported by not less than two-thirds of the members present and voting, that it is necessary in the national interest that Parliament shall, with respect to such matters enumerated in the State List as may be specified in that resolution make law, so long as that resolution is in force, it shall be lawful for Parliament to make laws with respect to that matter for the whole or any part of the territory of India.
  • Statement 2 is correct
  • Statement 3 is incorrect – Lok Sabha Speaker presides over the joint sitting of both the houses.

Q9. Consider the following statements:

1) The total representatives from all the states in the Lok Sabha can be up to 530.
2) Union Territories can have 20 representatives in the Lok Sabha
3) The President can nominate a maximum of 2 representatives of the Anglo-Indian community to the Lok Sabha

Which of the above statement(s) is/are correct?

A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. All of the above

Ans. – d

  • Explanation – Article 81 read with Article 331 of the Constitution contains provisions regarding seats in the Lok Sabha, according to: 1. Total representatives from all the states in the Lok Sabha can be up to 530. 2. There can be 20 representatives of union territories in the Lok Sabha. The President can nominate a maximum of 2 representatives of the Anglo-Indian community to the Lok Sabha. Thus, there can be a maximum of 552 members in the Lok Sabha, but at present the strength of the Lok Sabha is 530.

Q10. What is the position of former presidents in the order of precedence?

A.Third
B.Fourth
C.Fifth
D.Sixth

Ans. – c

  • Explanation – Order of precedence: 1. President 2. Vice President 3. Prime Minister 4. Governors of States 5. Former President 5A Deputy Prime Minister 6. Chief Justice of India and Speaker of Lok Sabha 7. Union Cabinet Ministers, Chief Ministers of States, Former Prime Ministers, Leaders of Opposition in Rajya Sabha and Lok Sabha 8. A Holder of Bharat Ratna Award

Q11. Questions relating to disQualifications of Members of Parliament are to be directed to whom?

A. President
B. Presiding officer of the house
C. Election commission
D. Supreme Court

Ans. – a

  • Explanation –Any dispute about the disQualification of a member of Parliament shall be referred to the President. The President takes a decision on the advice of the Election Commission and decision is made final according to the provisions of Article 103. In case of disQualification on grounds of defection, the matter will be decided by the Speaker or the Chairman or Rajya Sabha as the case may be.

Q12. Which of the following article deals with Money Bill?

A.110
B.112
C.115
D.117

Ans. – a

  • Explanation – Article 110 defines Money bill and provides related provisions for Money Bill

Q13. What is the maximum gap between two sessions of Parliament?

A. 3 months
B. 6 months
C. 9 months
D. 1 year

Ans. – b

  • Explanation – There can be a maximum gap of 6 months between two sessions of Parliament. Generally Parliament sessions are held thrice a year – Budget Session, Monsoon Session and Winter Session. Parliament session is summoned and prorogued by the President.

Q14. At what time does the Zero Hour start during the Parliament session?

A. 11 am
B. 12:00 pm
C. 2 o’clock in the day
D. 5 pm

Ans. – b
Explanation

  • Question Hour – The first hour of the working day of Parliament, this starts at 11 am.
  • Zero Hour – starts at 12 noon. In this, members can raise Questions without any prior notice.
  • Half an hour discussion – starts at 5 pm.

Q15. Who has been given the power to dissolve the Lok Sabha?

A. Prime minister
B. President
C. Council of Ministers
D. Speaker

Ans. – b

  • Explanation– According to Article 85(2)(b) of the Constitution, the power to dissolve the Lok Sabha has been given to the President. But he can do so only according to the advice of the Council of Ministers.

Q16. Consider the statements related to Public Accounts Committee:

1) It consists of total 30 members. 2
2) The speaker is the head of Loksabh

A.Which of the above statement(s) is/are correct?

A. only 1
B. only 2
C. both 1 and 2
D. neither 1 nor 2

Ans. – b

  • Explanation – The Public Accounts Committee consists of a total of 22 members; Of these, 15 are taken from the Lok Sabha and 7 from the Rajya Sabha. There is a tradition of making the leader of the opposition party its president. Its main function is to check the annual accounts of the government.

Q17. In which case the Supreme Court said that Parliament cannot change the basic structure of the Constitution?

A. Berubari case
B. Golaknath case
C. Kesavananda Bharti case
D. Minerva Mills case

Ans. – c

  • Explanation : After the judgment of the Kesavanand Bharati case, it was accepted that the preamble is part of the Constitution. As a part of the Constitution, preamble can be amended under Article 368 of the Constitution, but the basic structure of the preamble cannot be amended

Q18. In which article of the constitution there are provisions regarding the creation or abolition of the Legislative Council?

A. Article 167
B. Article 168
C. Article 169
D. Article 171

Ans. – c

  • Article 169 – Abolition or creation of Legislative Councils in the States:- Parliament may by law provide for the abolition of the Legislative Council in a State having a Legislative Council or for the creation of a Legislative Council in a State not having a Legislative Council, if the Legislative Assembly of that State has passed a resolution to that effect, which is passed by a majority of the number and by a majority of not less than two[1]thirds of the number of members present and voting.

Q19. Which of the following states does not have a Legislative Council?

A. Telangana
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Karnataka

Ans. – b

  • Explanation – States with Legislative Council – Bihar, Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Telangana, Andhra Pradesh.

Q20. Consider the following statements:

1) According to the constitution, the maximum number of members of the Legislative Assembly can be 500 and the minimum number can be 60.
2) The Governor can nominate a member of the Anglo-Indian community to the Legislative Assembly.

Which of the above statement(s) is/are correct?

A. only 1
B. only 2
C. both 1 and 2
D. neither 1 nor 2

Ans. – c
Explanation

  • Article 170: – The maximum number of members of the Legislative Assembly can be 500 and the minimum number can be 60.
  • Article 333:- The Governor can nominate a member of the Anglo-Indian community to the Legislative Assembly.

Q21. Under which Article of the Constitution the President has the power to seek advice from the Supreme Court?

A. Article 141
B. Article 142
C. Article 143
D. Article 144

Ans. – c

  • Article 143:- Power of President to consult Supreme Court-
  • If at any time it appears to the President that any Question of law has arisen or is likely to arise which is of such nature and of such general importance that it is expedient to obtain the opinion of the Supreme Court thereon, he may refer the Question to that Court for consideration and that Court may, after such hearing as it thinks fit, report its opinion thereon to the President .

Q22. Which of the following High Court has jurisdiction over more than one State?

A. Calcutta High Court
B. Kerala High Court
C. Bombay High Court
D. Gujarat High Court

Ans. – c

Explanation

  • High Courts having jurisdiction over more than one State are- Bombay High Court, Punjab and Haryana High Court, Andhra Pradesh High Court and Guwahati High Court

Q23. In which year was the National Green Tribunal established?

A. 2001
B. 2005
C. 2010
D. 2015

Ans. – c

  • Explanation – The National Green Tribunal was established on October 18, 2010 under the National Green Tribunal Act, 2010. With the establishment of the NGT, India became the third (and first developing) country in the world to set up a Specialized Environmental Tribunal, was Prior to this, only Australia and New Zealand had established such a body.

Q24. Consider the following statements:

A. The Finance Commission consists of a Chairman and four other members.
B. Chairman shall be a person having special knowledge of economics
C. Shri Nand Kishore Singh is the chairman of the 15th Finance Commission. Which of the above statement(s) is/are correct?

A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. All of the above

Ans. – c

  • Explanation – The Finance Commission has been constituted under Article 280. The eligibility and tenure for the appointment of members is decided by the President. Generally, the Finance Commission is appointed for 5 years. It consists of a chairman and four other members. In this, the chairman will be the person who has experience of public work. The Finance Commission is a Quasi-judicial and advisory body of 5 members. Shri Nand Kishore Singh is the Chairman of the 15th Finance Commission. Functions of Finance Commission:-
  • To recommend to the President of India how to distribute the net proceeds of taxes between the Union and the States and the allocation of such proceeds between the States.
  • Grants/assistance should be given to the states out of the Consolidated Fund under Article 275.
  • To recommend necessary steps for augmenting the Consolidated Fund of the State for the supply of resources to the Panchayats and Municipalities on the basis of the recommendations made by the State Finance Commission.
  • Any other specific direction given by the President, which is in the interest of sound finance of the country.

Q25. Sarkaria Commission is related to?

A. Improvement in center-state relations
B. Banking reform
C. Judicial reform
D. Police reform

Ans. – a

  • Explanation – Sarkaria Commission is concerned with the reforms in Centre-State relations. It was formed in 1983.

 

 

 

Download | Free PDF

 

Sharing is caring!

Download your free content now!

Congratulations!

We have received your details!

We'll share General Studies Study Material on your E-mail Id.

Download your free content now!

We have already received your details!

We'll share General Studies Study Material on your E-mail Id.

Incorrect details? Fill the form again here

General Studies PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

TOPICS:

Leave a comment

Your email address will not be published.