Home   »   Most Important GS Questions for UP and...

Most Important GS Questions for UP and Bihar Judiciary set 2 – Judiciary Exam – Free PDF

Q1. From which period did the cultivation of food grains first start in India?

  1. In the Neolithic period
  2. In the Mesolithic period
  3. In the Paleolithic period
  4. In the proto-historic period

Answer: a

  • Explanation: The production of food grains first took place in the Neolithic period. This is the time when man got acquainted with agricultural work.

Q2. Doctrine of Lapse was implemented by which of the following?

  1. Hastings
  2. Canning
  3. William Bentinck
  4. Dalhousie

Answer: d

  • Explanation: The Doctrine of Lapse was a pro-imperialist approach aimed at expanding British territory in India. This theory was started by Lord Dalhousie. According to this principle, those states, this had no successor, lost their right to rule. And Satara (1848 AD) Jaipur (1849 AD) Sambhalpur (1849 AD) Bahat (1850 AD) Udaipur (1852 Jhansi (1853 AD) Nagpur (1854 AD) were such Indian states which were founded by Dalhousie on the principle of lapse. It was merged with the British Empire on the basis of Doctrine of Lapse.

Q3. The Treaty of Sugauli (1816 AD) was concluded between whom?

  1. East India Company and Nepal
  2. East India Company and Mithila
  3. East India Company and Oudh
  4. Nawab of Awadh and Nepal

Answer: a

  • Explanation: In 1816, the East India Company and the Gorkha Monarchy of Nepal signed this treaty to end the two-year long British-Nepalese War. Under this treaty, a part of Mithila region separated from India and went under the jurisdiction of Nepal. In Nepal, this part is called Eastern Terai or Mithila.

Q4. Who compiled the “Adi Granth”?

  1. Nanak
  2. Guru Ram Das
  3. Guru Arjun Das
  4. Guru Gobind Singh

Answer: c

  • Explanation: Adi Granth or Aad Granth is a compilation of religious writings related to Sikhism which was completed by the fifth Sikh Guru Sri Guru Arjan Dev Ji in 1604.

Q5. Which of the following systems of land revenue system created by the British provided more protection to the interests of the farmers?

  1. Permanent land system of Bengal province
  2. Ryotwari land system of Madras Province
  3. Zamindari system of the Central Provinces
  4. Revenue land system of the United Provinces

Answer: b

  • Explanation:  This system was applicable to 51 percent area of British India. Under this the areas of Uttar Pradesh, Central Provinces, and Punjab were covered. The father of this system is Halt McKenzie. This new system was ruled out from the combination of Ryotwari land system; based on Mahal (Jagir/Village).

Q6. Who was the author of the book ‘Nil Darpan’ written on the plight of indigo farmers?

  1. Bankim Chandra Chatterjee
  2. Deenbandhu Mitra
  3. Sarat Chandra Chatterjee
  4. Rabindranath Tagore

Answer: b

  • Explanation: Neeldarpan is a famous Bengali play, written by Deenbandhu Mitra. It was composed in 1858-59. This became the cause of the Nile Rebellion movement in Bengal

Q7. The objective of ‘Brahma Samaj’ was

  1. To attack the evils of religion
  2. Promoting monotheism
  3. Both a and b
  4. none of these

Answer: c

  • Explanation: Brahmo Samaj was a socio-religious movement in India that influenced the Renaissance era of Bengal. Its promoter, Raja Rammohun Roy, was a prominent social reformer of his time. The Brahmo Samaj was founded by Raja Rammohan and Dwarkanath Tagore in 1828. One of its objectives was to unite the people divided in different religious faiths and to remove the evils spread in the society. He stopped many religious customs under Brahmo Samaj such as Sati system, child marriage, caste system and other social practices. In 1814, Raja Ram Mohan Roy founded the “Atmiya Sabha”. It came to be known as Brahmo Samaj in 1828. Later Keshav Chandra Sen joined this samaj. Due to the differences between them, Keshav Chandra Sen founded the institution named “Bharatvarsha Brahmo Samaj” in 1866.

Q8. When and where did the Theosophical Society set up its head office in India?

  1. 1882, Adyar
  2. 1885, Belur
  3. 1890, Avadi
  4. 1895, Vellore

Answer: a

  • Explanation: The Theosophical Society is an international spiritual organization. The Theosophical Society was founded in America in 1875 by ‘Madame H.P.Blavetsky’ and ‘Col H.S. Alcott’ along with other collaborators. Its headquarters were shifted to Mumbai in 1879 and then it was established in Adyar (Chennai) in 1882. It is an international organization; its branches are in 56 countries. Theosophy is also called ‘Brahma Vidya’.

Q9. What was the effort of Jyotiba Phule’s ‘Satyashodhak Samaj’ in the 19th century?

  1. Protecting the lower castes from the arrogant Brahmins and their opportunistic scriptures.
  2. Attack on caste system
  3. Leadership of anti-zamindar and anti-mahajan rebellion in Satara
  4. Separate representation for the untouchables

Answer: a

  • Explanation: The main objectives of the Satya Shodhak Samaj: To liberate the Shudras- Atishudras from the socio-cultural slavery of priests, priests, usurers, etc., so that they could read and understand those scriptures themselves, which have been created for their exploitation, to create a sense of solidarity among them for the attainment of collective interests, to get rid of religious and caste-based oppression, to educate Shudratishudra youth. To provide employment opportunities in the administrative sector etc. Overall, it was a program to implement the manifesto of social change.

Q10. What was the objective of ‘Eka Movement’ of Awadh?

  1. With regard to increase in rent and collection of rent in the form of produce
  2. To protect the rights of the landlords
  3. End of Satyagraha
  4. To pay rent to the government equally during Kharif and Rabi

Answer: a

  • Explanation:. In the Hardoi, Bahraich and Sitapur districts of Uttar Pradesh, the farmers of Awadh started this movement to increase the rent and to collect the rent in the form of produce. Some zamindars were also involved in this movement. The main leaders of this movement were ‘Madari Pasi’ and ‘Sahdev’. Both of them were low caste farmers.

Q11. What was the immediate cause of the Revolt of 1857?

  1. Beginning of the use grease cartridges
  2. Dalhousie’s theory of seizure
  3. Huge difference in the salary of British soldiers and Indian soldiers
  4. Attempt to convert Indians to Christianity

Answer: a

  • Explanation: The immediate cause of the Revolt of 1857 was the soldiers. A rumor spread that the fat of cows and pigs was used in the cartridges of the new ‘Enfield’ rifles. The soldiers had to open the cartridge with their mouth before loading these rifles. Both Hindu and Muslim soldiers refused to use them.

Q12. The Indian national movement of 1885–1905 was dominated by liberal leaders. What was the main aim of their movement?

  1. Regressive Nationalism
  2. Constitutional Movement
  3. Theoretical Democratization
  4. none of these

Answer: b

  • Explanation: In Indian history, the phase from 1885 to 1905 is known as the liberal phase because the leadership of the movement in this phase was mainly in the hands of liberal leaders. These steps are as follows – First, by awakening patriotism and consciousness among Indians, to educate them on political issues and to establish unity among them and to agitate constitutionally.

Q13. Who said: ‘The Congress is tottering towards its decline, my greatest wish, as long as I am in India, may help in the peaceful end of the Congress?

  1. Lord Hamilton
  2. Lord Curzon
  3. Lord Dufferin
  4. Lord Minto

Answer: b

  • Explanation: Lord Curzon had said: Congress is faltering towards its decline, my greatest wish, as long as I am in India, may help in the peaceful end of Congress.

Q14. Who among the following threw a bomb on the car assuming that Judge Kingsford of Muzaffarpur was sitting in it?

  1. Lala Lajpat Rai and Ajit Singh
  2. Vipin Chandra Pal and Aurobindo Ghosh
  3. Khudiram Bose and Prafulla Chaki
  4. none of these

Answer c

  • Explanation: Khudiram Bose and Prafulla Chaki threw a bomb on the vehicle on the assumption that the Judge Kingsford of Muzaffarpur was sitting in it.

Q15. What is the similarity between Ram Prasad Bismil, Roshan Singh and Rajendra Lahiri?

  1. They threw a bomb in the Central Legislative Assembly on April 8, 1929
  2. They were a founding member of Swaraj Party
  3. They were the founder of Hindustan Republican Association
  4. They were related to Kakori Conspiracy Case
  • Explanation: There was a historical incident of looting the treasury of the British government for the purchase of weapons by the revolutionaries of the Indian freedom struggle with the desire to wage a fierce war against the British Raj, which took place on 9 August 1925.
  • Four German-made Mauser pistols were used in this train robbery. The specialty of these pistols was that they could be used as a rifle with another swivel made of wood behind the butt. Only ten members of Hindustan Republican Association had resulted in this whole incident.
  • Ram Prasad Bismil had made a plan to rob the British government’s treasury during the meeting held in Shahjahanpur to give impetus to the freedom movement being run by the revolutionaries. According to this plan, Rajendranath Lahiri, a prominent member of the party, stopped the “Eight Down Saharanpur- Lucknow Passenger Train” from Kakori railway station in Lucknow district on 9 August 1925 by pulling the chain and Ashfaq Ulla Khan, under the leadership of revolutionary Pandit Ram Prasad Bismil, With the help of Pandit Chandrashekhar Azad and 6 other associates, raiding the entire train and looting the government treasury. Later, the British government launched a case of waging armed war against the emperor, looting the government treasury and killing passengers on a total of 40 revolutionaries of his party Hindustan Republican Association, in which Rajendranath Lahiri, Pandit Ram Prasad Bismil, Ashfaq Ulla Khan and Thakur Roshan Singh were killed. -Dand (the death penalty) was pronounced.

Q16. Consider the following statements –

  1. Mahatma Gandhi arrived in India from South Africa on 9 January 1915.
  2. Mahatma Gandhi addressed a public meeting for the first time at the inauguration of the Banaras Hindu University.

Which of the above statement(s) is/are correct?

  1. only 1
  2. only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: c

  • Explanation: Mahatma Gandhi had arrived in India from South Africa on January 9, 1915. After his arrival in India, he established the Satyagraha Ashram on the banks of the Sabarmati River in Ahmedabad. Through this ashram he started trying to understand India. In this episode, he was guided by Gopal Krishna Gokhale, as a result of which Gandhiji considered Gopal Krishna Gokhale as his political guru.
  • He addressed a public meeting for the first time on the occasion of the inauguration of the Banaras Hindu University, through this public meeting the views he expressed about the then India, due to which his fame started spreading very soon in India.

Q17.  Consider the following statements –

  1. Gandhi’s first movement based on Satyagraha in India was the Kheda Peasant Movement.
  1. This Satyagraha was related to Tinkathia method.

Which of the above statement(s) is/are correct?

  1. only 1
  2. only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Ans b

  • Explanation: The Champaran Satyagraha was the first movement based on Gandhi’s Satyagraha in India. This Satyagraha was related to the Tinkathia system prevalent in Champaran district. Under this method, the farmers had to cultivate indigo on 3/20th of their land and they had to sell the produced indigo to the owners of the indigo company under contract. The owners of all the Nile Company located in this area were British. And they forced the farmers to sell the indigo  crop to the company at very low rates. The farmers who grew indigo were  unhappy with this system because of the low profit derived from indigo cultivation and low productivity of the land. In the meantime, due to the discovery of a method of making artificial indigo in Germany, the owners of the indigo company located in this area started suffering.
  • As a result, he started assuring the farmers to be free from the contract related to the cultivation of indigo at exorbitant rates

Q19. With reference to the freedom struggle of India, consider the following events:

  1. Meerut Conspiracy Case
  2. Gandhi-Irwin Pact
  3. McDonald’s Communal Arbitration

What is the correct chronology of these events?

A. 1,2,3
B. 2,1,3
C. 2, 3,1
D. 1,3,2

Answer: A

  • Explanation: The Meerut Conspiracy Case was a controversial court case. In March 1929, the British government arrested 31 labor leaders and brought them to Meerut and tried them. Among them were three British communists, Philip Spade, Ban Bradley and Lester Hutchinson. The verdict of the Meerut Conspiracy Case was pronounced on 16 January 1933 AD.
  • On March 5, 1931, before the London Second Round Table Conference, a political agreement between Mahatma Gandhi and the then Viceroy Lord Irwin, which is called the Gandhi-Irwin Pact. All political prisoners except those accused of violence will be released. Indians will be given the right to make salt on the seashore.
  • On 16 August 1932, British Prime Minister Ramsay Macdonald gave this decision for separate constituencies for upper class, lower class, Muslim, Buddhist, Sikh, Indian Christian, Anglo-Indian, Parsi and untouchable (Dalit) etc. in India.

Q20. With reference to the Khilafat Movement, consider the following statements:

  1. This movement had no direct relation with India.
  2. The main objective of the Khilafat movement was to re-establish the position of the Turkish Caliphate and to remove restrictions from religious areas there.

Which of the above statement(s) is/are correct?

  1. only 1
  2. only 2
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2
  • Explanation: This movement had no direct relation with India. The main objective of the Khilafat movement was to re-establish the position of Turkish Caliphate and to remove restrictions from religious areas there. In 1919, the All India Khilafat Committee was formed by the Ali brothers, who had started this movement.

Q21. With reference to the Hunter Commission, consider the following statements:

  1. Primary education should be in native languages.
  2. There should be a system of simple curriculum and free education for the girl child.
  3. Religious education should be encouraged.

Which of the above statement(s) is/are correct?

  1. only 1
  2. 1 and 2 only
  3. 2 and 3 only
  4. only 3

Answer: b

  • Explanation: In 1880, Lord Ripon was nominated as the Governor-General of India. At that time, he constituted a commission (in 1882) on the subject of Indian education, which was called “Indian Education Commission”. William Hunter was a member of this commission and after him it was called Hunter Commission.

Key points

  • Primary education should be practical.
  • Primary education should be in native languages.
  • Education department should be established in educationally backward areas.
  • Religious education should not be encouraged.
  • Simple curriculum and free education should be arranged for the girl child.
  • Grant-in-aid should be given in proportion to the number and requirement of student-teachers.
  • By not changing the curriculum of indigenous education, it should be allowed to go on as before.
  • -‘ Hunter was of the opinion – Indigenous schools can take an important place in the national education system.

Q22. The leaders associated with the Kheda Satyagraha of Gujarat in 1918 are:

  1. Mahatma Gandhi
  2. Sardar Vallabhbhai Patel
  3. Indulal Yagnik

Which of the above statement(s) is/are correct?

  1. Only 1
  2. 1 and 2 only
  3. 2 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: d

  • Explanation: In the year 1918, the crop of the entire year of Gujarat district was ruined. In view of the situation, there should have been a waiver of rent, but the government officials were not ready to listen to this point of the farmers. When all the prayers of the farmers were in vain, Mahatma Gandhi advised them to undertake Satyagraha and appealed to the people to become volunteers and workers. On Gandhiji’s appeal, Vallabhbhai Patel came forward, leaving his very active advocacy. This was the beginning of his public life. He went from village to village to get the farmers to sign a pledge that they were ready to confiscate their land instead of calling themselves a liar and destroying their self-respect and forcibly raising taxes.
  • The government realized its mistake but did not want to admit it openly, so it stopped collecting rent from poor farmers without making any public announcement. The government did this work very late and carelessly and tried that the farmers should not feel that the government has made some kind of compromise by bowing to the farmers’ satyagraha.The farmers did not get much benefit from this, but they definitely got their moral victory.

Q23. Match List-I with List-II :

          Books           Writer
  1. The First Indian War of Independence
  2. Anand Math
  3. Life Divine
  4. Sadhana
  1. Rabindranath Tagore
  2. Mr. Arvind
  3. Bankim Chandra Chatterjee
  4. Vinayak Damodar

Select the correct option from below:

  1. 1-A, 2-B, 3-C, 4-D
  2. 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
  3. 1-D, 2-A, 3-B, 4-C
  4. 1-A, 2-C, 3-B, 4-D

Answer: B

Q24. Which of the following is/are correctly matched?

                                 List-I                    List-II
  1. August declaration
  2. August Offer
  3. August Resolution
  4. Direct Action
  1. Montagu
  2. Lord Linlithgow
  3. M. A. Jinnah
  4. Mahatma Gandhi

Select the correct option from below:

  1. 1-C, 2-B, 3-D, 4-C
  2. 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
  3. 1-B, 2-A, 3-D, 4-C
  4. 1-A, 2-C, 3-B, 4-D

Answer. A

Q25. Arrange chronologically:

  1. Arrival of Simon Commission in India
  2. Non-cooperation Movement
  3. Poona Pact
  4. Gandhi Irwin Pact

Which of the following is the correct chronological order?

A 4-3-2-1
B 2-1-4-3
C 1-3-2-4
D 4-2-3-1

Answer: b

  • Explanation: The commission reached India on 3 February 1928. Wherever Simon reached, including Kolkata, Lahore, Lucknow, Vijayawada and Pune, he faced fierce opposition and people showed him black flags. Slogans of Simon go back (Simon go back) reverberated across the country. Slogans of Simon go back (Simon go back) reverberated across the country.
  • Mahatma Gandhi started the non-cooperation movement on August 1, 1920, to oppose the increasing excesses of the British rulers. During the agitation, students stopped attending government schools and colleges, lawyers refused to go to court, and workers went on strike in many towns and cities.
  • On 16 August 1932, British Prime Minister Ramjay Macdonald announced the Communal Arbitration, in which 11 communities, including Dalits, were given separate electorates. On September 24, 1932, at five o’clock in the evening, an agreement was signed between Gandhi and Dr. Ambedkar in Yerwada Jail, Poona, which later became known as the Poona Pact.
  • On March 5, 1931, before the London Second Round Table Conference, a political agreement between Mahatma Gandhi and the then Viceroy Lord Irwin, which is called the Gandhi-Irwin Pact. All political prisoners except those accused of violence will be released. Indians will be given the right to make salt on the seashore.

Download Free PDF

Sharing is caring!

Download your free content now!

Congratulations!

We have received your details!

We'll share General Studies Study Material on your E-mail Id.

Download your free content now!

We have already received your details!

We'll share General Studies Study Material on your E-mail Id.

Incorrect details? Fill the form again here

General Studies PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published.