Home   »   Daily Current Affairs for SSC and...

Daily Current Affairs for SSC and Bank in English | Free PDF Download 11th Oct’18

banner-new-1

Q1) World Mental Health Day was observed on?
(a) 9 October
(b) 10 October
(c) 8 October
(d) 7 October
Ans:b

Exp:Theme: for World Mental Health Day 2018 is “Young People and Mental Health in a Changing World”

Q2) The Ramineni Foundation’s outstanding person award was presented to whom?
(a) Pullela Gopichand
(b) Garikapati Narasimha Rao
(c) Nag Ashwin Reddy
(d) C Venkata Ramana
Ans:a

Q3) National Housing Bank announced increase of the Refinance limit for eligible institutions to
_______ crore from the previous Rs. 24,000 crore?
(a) 25,000 crore
(b) 35,000 crore
(c) 30,000 crore
(d) 33,000 crore
Ans:c

Q4) Which country along with United States and other NATO countries has launched “Clear Sky 2018” war games, which will run until October 19?
(a) India
(b) Japan
(c) Ukraine
(d) Israel
Ans:c

Q5) Which state has announced to be the partner state in Goa International Film Festival 2018?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Jharkhand
Ans:d

Q6) Which state has announced the launch of an antiterrorist force (ATF) called ‘Kavach’?
(a) Haryana
(b) Chhattisgarh
(c) Punjab
(d) Odisha
Ans:a

Q7) Which state has the laid the foundation stone of the country’s first 58-acre Second Generation (2G) Ethanol Bio-Refinery plant?
(a) Karnataka
(b) Odisha
(c) Assam
(d) Tripura
Ans:b

Q8) Central government has set up a Strategic Policy Group (SPG) headed by whom to assist the National Security Council?
(a) Alok Verma
(b) Ajit Doval
(c) Rakesh Asthana
(d) Ravi Shankar Prasad
Ans:b

Q9) UNICEF and which of the following foundations has signed an MOU to strengthen child rights through meaningful business interventions?
(a) ASSOCHAM
(b) NASSCOM
(c) Reliance
(d) Facebook
Ans:b

banner-new-1

Q10) External Affairs Minister Sushma Swaraj has launched ‘India for Humanity’ initiative in which city?
(a) Bhopal
(b) Raipur
(c) Lucknow
(d) Delhi
Ans:d

Q11) In which year, the Danish East India Company was formed?
(a) 1614
(b) 1615
(c) 1616
(d) 1617
Ans:c

Q12) The Kutchi New Year is celebrated as which of the following?
(a) Uttrayan
(b) Bestu Varas
(c) Bishuva Sankranti
(d) Aashadhi Beej
Ans:d

Q13) Ezhuthachan Puraskaram is the highest literary award of which among the following Governments?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh
Ans:a

Q14) Which country’s Scientists have developed the first bioelectronic medicine that speeds nerve repair?
(a) England
(b) China
(c) United States
(d) Sweden
Ans:c

Q15) India’s first ever National Environment Survey (NES) will be kicked off in which month to map environment data of 55 districts across 24 states and 3 Union Territories?
(a) January, 2019
(b) February, 2019
(c) March 2019
(d) April, 2019
Ans:a

Q16) Which of the following organization has launched an innovative mobile health App named ‘MedWatch’?
(a) Indian Army
(b) Indian Navy
(c) Indian Air Force
(d) Border Security Force
Ans:c

Q17) Union Minister Nitin Gadkari has laid the foundation stone for Rs 1,224 crore highway projects in which state?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh
Ans:b

Exp:Gadkari also laid the foundation stone for the development of National Waterway 40 (river Ghaghra)

Q18) Which edition of World Conference on Access to Medical Products was inaugurated in New Delhi?
(a) First
(b) Third
(c) Second
(d) Fifth
Ans:c

Q19) Which country’s Passport was named as the World’s Most Powerful Passport as per the Henley Passport Index 2018?
(a) United States
(b) Japan
(c) India
(d) France
Ans:b

Q20) Who has been appointed as the new Solicitor General of India?
(a) Tushar Mehta
(b) Ashok Mehta
(c) Ranjit Kumar
(d) Rajdeepak Rastogi
Ans:a

Download Free PDF – Daily Current Affairs For SSC And Bank

banner-new-1

Sharing is caring!

Download your free content now!

Congratulations!

We have received your details!

We'll share General Studies Study Material on your E-mail Id.

Download your free content now!

We have already received your details!

We'll share General Studies Study Material on your E-mail Id.

Incorrect details? Fill the form again here

General Studies PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published.