Home   »   Daily Current Affairs for SSC and...

Daily Current Affairs for SSC and Bank in English By Dr. Gaurav Garg | Free PDF Download 18th Sept’18

banner-new-1

Q1) The first edition of the World Heritage Cuisine Summit will be held in which country?
(a) Australia
(b) Japan
(c) India
(d) England

Ans:c

Q2) The Delhi government has signed a “Friendship and Cooperation Agreement”, with which city, under which the two cities would exchange expertise for betterment in 12 fields?
(a) Seoul
(b) Berlin
(c) Tokyo
(d) Kathmandu

Ans:a

Q3) Indian Space Research Organisation (ISRO) by using PSLV-C42 has successfully launched two satellites— NovaSAR and S1-4-belonging to which country?

(a) Russia
(b) Japan
(c) America
(d) United Kingdom

Ans:d

Q4) Which country has developed the man-portable anti-tank guided missile (MPATGM)?
(a) Russia
(b) Israel
(c) America
(d) India

Ans:d

Q5) Which state’s tourism has bagged two gold awards of Pacific Asia Travel Association (PATA)
awards for its innovative ad campaign?
(a) Madhya Pradesh
(b) Sikkim
(c) Kerala
(d) Assam

Ans:c

Q6) World Ozone Day is observed on which date?
(a) September 15
(b) September 14
(c) September 16
(d) September 17

Ans:c

Q7) The 15th Pravasi Bharatiya Divas (PBD) 2019 will be held in which city of Uttar Pradesh?
(a) Lucknow
(b) Varanasi
(c) Allahabad
(d) Meerut

Ans:b

Q8) Which state has declared itself open defecation free (ODF) at the launch of “Swachhata Hi Seva“campaign?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Tripura
(d) Jammu and Kashmir

Ans:d

Q9) First ever dedicated dog park of India was constructed in which city?
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Hyderabad
(d) Delhi

Ans:c

Q10) Jaipur Literature Festival was held in which city ?
(a) Jaipur
(b) Udaipur
(c) Houston
(d) London

Ans:c

Q11) According to the ‘Credit Suisse Family 1000 in 2018’ study, what is the rank of India globally in terms of number of family-owned companies?
(a) First
(b) Seventh
(c) Fourth
(d) Third

Ans:d 

Q12) Who has authored the book Kashi: Secret of the Black Temple?
(a) Vineet Bajpai
(b) Gaurav Bhatia
(c) Navin Chawla
(d) Amish Tripathi

Ans:a

Q13) Who was Satya Prakash Malviya who passed away recently?
(a) Scientist
(b) Politician
(c) Journalist
(d) Doctor

Ans:b

Q14) Which country has won the SAFF (South Asian Football Federation) Cup 2018?
(a) India
(b) Bhutan
(c) Maldives
(d) Sri Lanka

Ans:c

Q15) India stood at which rank in 52nd ISSF World Championship?
(a) Fifth
(b) Fourth
(c) Second
(d) Third

Ans:d

Exp:China topped the medal tally by winning 43 medals (20 gold, 15 silver, 8 bronze). Republic of Korea secured 2nd position with 36 medals (11 gold, 14 silver, 11 bronze). India finished in 3rd spot with a total of 27 medals (11 gold, 9 silver, 7 bronze). In the 10m Air Rifle Women Junior Team event, Elavenil Valarivan (631), Shreya Agarwal (628.5) and Manini Kaushik(621.2) scored a total of 1880.7 points and created a world record. They also won a gold medal in the event. ii.In the 10m Air Pistol Men Junior event, Saurabh Chaudhary beat his own world record with a score of 245.5 and also won a gold medal in the event.

Q16) ICESAT-2: satellite was launched by which space agency?
(a) NASA
(b) ISRO
(c) JAXA
(d) None of these

Ans:a

Q17) Infosys has acquired Fluido – a company based in which country?
(a) Norway
(b) Denmark
(c) Slovakia
(d) Finland

Ans:d

Q18) Mundaka Upanishad, the Mandukya Upanishad and the Prashna Upanishad are associated with which of the following Vedas?
(a) Atharva-Veda
(b) Rig-Veda
(c) Sama-Veda
(d) Yajur-Veda

Ans:a

Q19) Acharanga Sutra is associated with which of the following religions?
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Sikhism
(d) Christianity

Ans:a

Q20) Which Indian city was also known as Kusumapura during the ancient period?
(a) Allahabad
(b) Patna
(c) Ujjain
(d) Amaravati

Ans:b

Q21) Which bank was awarded with “Rajbhasha Kirti” award on the occasion of Hindi Divas ?
(a) State Bank of India
(b) Bank of India
(c) Punjab National Bank
(d) Bank of Baroda

Ans:c

Q22) NABARD has approved Rs 65,634.93 crore loan for how many irrigation projects under Pradhan  Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY)?
(a) 78
(b) 93
(c) 59
(d) 89

Ans:b

Q23) Time magazine was sold to Salesforce CEO Marc Benioff and his wife for $_____________millio
(a) $ 180 million
(b) $ 160 million
(c) $ 200 million
(d) $ 190 million

Ans:d

Download Free PDF – Daily Current Affairs For SSC And Bank

banner-new-1

Sharing is caring!

Download your free content now!

Congratulations!

We have received your details!

We'll share General Studies Study Material on your E-mail Id.

Download your free content now!

We have already received your details!

We'll share General Studies Study Material on your E-mail Id.

Incorrect details? Fill the form again here

General Studies PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published.